Wandelparadijs

Terhills is de thuishaven van de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het vormt een uniek natuurgebied in de provincie Limburg waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.

Laat je in Terhills verrassen door een bijzonder stukje Vlaamse natuur. Je kan er genieten van een rijkelijk landschap van ‘bergen en meren’: uitgestrekte dennenbossen, grote waterplassen die getuigen van grind- en zandwinning, de hoge toppen van de mijnterrils die spectaculaire panorama’s bieden …

Ook qua fauna, want in dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Waar meer dan een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders rond.

Bezoekersonthaal

Aan het National Park Visitor Center starten verschillende lusvormige routes; dit met afstanden van 1,4 km tot 10,9 km. Hier vind je ook wandelkaarten. Je kan er genieten van een drankje voor of na je wandeling en kinderen kunnen zich uitleven in de Speelput.

Wie liever voor een begeleid bezoek met een Nationaal Park Ranger opteert, kan kiezen uit zeven activiteiten (waaronder een smakenwandeling, betoverende vollemaanwandeling etc.). Ontdek alle mogelijkheden aan het bezoekersonthaal of via de website van het Nationaal Park.

Schachtbok

De schachtbok van de voormalige mijn van Eisden is een niet te missen hoogtepunt. Letterlijk! De trapbeklimming is het zeker waard, want vanop 12 meter hoogte word je beloond met een uniek zicht op de omgeving. Terug beneden op het gelijkvloers biedt de fototentoonstelling je een blik op het verleden van de mijnsite. Zo ben je ook figuurlijk ‘op de hoogte’ van onze geschiedenis.

Mooiste panorama van Vlaanderen

Na het uitdoven van de mijnactiviteit kreeg de natuur hier terug vrij spel. Het gebied heeft daaraan vier terrils overgehouden, waarvan er drie toegankelijk zijn. Vanop hun groene toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van Terhills: de plassen én de pieken. Een work-out voor je benen, een lust voor het oog.

Ecotron Hasselt University

Wie de hoofdtoegangspoort bezoekt kan niet naast Ecotron Hasselt University kijken.
Deze wetenschappelijke onderzoeksinstallatie met Limburgse roots bestaat uit dertien hoogtechnologische ecosysteemkamers waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst kunnen worden. Ecotron laat wetenschappers toe de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit te bestuderen. En dat is in deze tijden belangrijker dan ooit.

Contact

Terhills, hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen
Zetellaan z.n. (Gate South)
3630 Maasmechelen (Eisden)
+32 (0)89 44 04 44
terhills@nationaalpark.be

Opening times

Wandelgebied Terhills

Het wandelgebied is alle dagen toegankelijk van zonsopgang tot en met zonsondergang. Wanneer het National Park Visitor Center gesloten is, kan je het domein betreden en verlaten via de stalen draaipoort langs het onthaalpaviljoen.

National Park Visitor Center

Van april t.e.m. september:
open van 10 u. tot 18 u.

Van oktober t.e.m. maart:
open van dinsdag tot zondag van 10 u. tot 17 u. (maandag gesloten).

Gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari.