Viewpoint Corridor

Connecterra

De strategische ligging van het project aan de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) geeft de site een bijzondere aantrekking.

MVDC ontwikkelt hier samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland een ambitieus programma met de focus op “edutainment” waarbij de bezoeker op een interactieve manier kennis kan maken met de rijke lokale en Europese biodiversiteit evenals de unieke flora en fauna op de site.

Daarnaast omvat het programma een bezoekersonthaal en een uniek “people mover”- concept dat het publiek zal toelaten een spannende rit te maken tot aan de top van de lange terril waar men kan genieten van de weidse uitzichten. 

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van België. Deze groene long van 5700 hectare strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Zutendaal, Lanaken en Maasmechelen. Met zijn naaldbossen, waterplassen, heidelandschappen is het Nationaal Park niet alleen een thuis voor talloze zeldzame planten en dieren maar ook een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, ruiters en fietsers.

Het Nationaal Park verkennen, doe je best vanuit een van de toegangspoorten. Elke toegangspoort beschikt over een infopunt, parking, brasserie en attracties voor het hele gezin. En elk met zijn eigen thema, zo ontdek je één Nationaal Park, telkens anders!
De toegangspoorten zijn de Mechelse Heide in Maasmechelen, Pietersheim in Lanaken, Kattevennen in Genk, Station As in As en Lieteberg in Zutendaal. Sinds juni 2013 hoort Connecterra (Terhills) ook thuis in dit rijtje.

Meer informatie over het Nationaal Park en de toegangspoorten: www.visitnationaalpark.be

CONNECTERRA IN 2013
Met het opruimen van draadafsluitingen, tonnen zwerfvuil en ander afval, het plaatsen van zitbanken, het bewegwijzeren van wandelpaden en het verbeteren van modderige paden, werd met een aantrekkelijk WANDELGEBIED (circa 70 ha) een stevige basis gelegd voor Connecterra.
Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders van het land. Het is wandelen doorheen een verhaal van geschiedenis en genieten van het resultaat van een gedurfde keuze om grijs te ruilen voor groen. Het ophopen van mijnsteen en het weggraven van grind, heeft een verrassend landschap met ‘bergen en meren’ achtergelaten dat je het mooiste panorama van Vlaanderen biedt. Via een thematische erfgoedwandellus kunnen cultuurliefhebbers kennismaken met de 100 jaar oude tuinwijk van Eisden.
In totaal leiden vijf routes je doorheen Connecterra en Terhills, je kan deze routes ook moeiteloos zelf combineren dankzij handige ‘Wandelwissels’. Bovendien sluit dit wandelgebied aan op het Nationaal Park en de wandelingen van ‘Mechelse Heide’ en ‘Station As’, zodat de wandelmogelijkheden wel eindeloos lijken. De wandelkaart kost € 2,5 en is verkrijgbaar bij het infopunt in de schachtbok op Connecterra en bij andere toegangspoorten van het Nationaal Park.

RANGERS staan klaar met een aangepast aanbod. Helemaal nieuw is de ‘Connecterra Special’: de Rangers voeren je terug naar de essentie in de natuur tijdens deze wel zeer speciale activiteit. Onthaasting en gezelligheid staan centraal en na deze activiteit kan je zeggen dat je Connecterra echt hebt geproefd, dat je verbonden bent met de aarde! Gegarandeerd een nieuwe natuurervaring!
Boek je Ranger nu op www.nationaalpark.be of neem deel aan één van de activiteiten uit de kalender.

WAT KAN JE DE KOMENDE JAREN VERWACHTEN?
De komende jaren zal samen met tal van partners verder gebouwd worden aan de aantrekkingskracht van het gebied voor mens en natuur. Allereerst wordt een eigentijds ONTHAALPAVILJOEN gebouwd tussen de Franse tuin en de schachtbok, zodat het tijdelijk onthaal in de schachtbok opgeruimd kan worden (voorzien april 2014).
Op dat ogenblik start ook de Universiteit Hasselt met haar internationaal VELDSTUDIECENTRUM (Field Research Centre). Hier zullen wetenschappers de gezondheid van onze natuur meten en beter leren begrijpen. Het meest opvallende onderdeel zullen de ‘Ecotrons’ zijn: een reeks koepels waaronder allerhande experimenten kunnen uitgevoerd worden, onder andere om de invloed van de wijziging van ons klimaat op de plantengroei te onderzoeken.
Verder zal de SCHACHTBOK toegankelijk gemaakt worden tot op 12 meter hoogte en kan je met een Ranger tot de top! Hier zal de focus liggen op de geschiedenis van de voormalige steenkoolmijn (voltooid zomer 2014). Om nog meer te kunnen genieten van het ‘mooiste PANORAMA van Vlaanderen’, zal de top van de lange terril heringericht worden (klaar 2014). Mogelijkheden tot samenwerking met de bewoners en organisaties van de unieke Tuinwijk van Eisden (zoals Tuinwijk 2020, Stichting Erfgoed Eisden), kunstenaars en cultuurhuizen, het Agentschap voor Natuur en Bos of internationale natuurorganisaties zoals het WWF worden intens onderzocht en zullen ongetwijfeld tot bijkomende, nieuwe initiatieven leiden.

PRAKTISCH

Adres: Connecterra (Terhills), Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

Openingsuren:
* Van april t.e.m. september: open van 10:00 tot 18:00 uur
* Van oktober t.e.m. maart: open van 10:00 tot 17:00 uur
* Maandag gesloten, behalve op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties.

Tarieven 
- Dagtickets:
* Volwassenen: € 3 p.p.
* Groepen (vanaf 15 personen) €2.50 p.p.
* Scholen: € 1p.p.
* Kinderen < 3: gratis

Abonnementen (geldig van januari t.e.m. december) €5.00 p.p.

www.connecterra.be
info@connecterra.be
+32 (0)89/ 44 04 44

De uitgever behoudt het recht openingsuren en tarieven te wijzigen.


www.connecterra.be
info@connecterra.be
+32 (0)471 08 35 67